Las Arenas – fra tyrefægtning til shopping

Jo, de går nye veje, catalanerne. Fra 1. januar 2012 er tyrefægtning forbudt på catalansk territorium pga. en lov vedtaget i det catalanske parlament i 2010. Meget symbolsk trådte Barcelonas ene store tyrefægterarena, Las Arenas, da også i 2011 ud af sin gamle ham og sprang efter en årelang renoveringsproces ud som et nyt fancy shoppingcenter tilsat kulturtilbud.

Ud over en lang stribe mainstream- og specialbutikker byder det nye center også på et rock-museum foruden biograf og spisesteder som gourmet-restauranten Cinco Jotas.

Kom i form til shopping

Spredt ud over seks etager i Las Arenas finder man ud over modebutikker som Antony Morato, Calvin Clein og Desigual også bl.a. en specialbutik for Tintin-effekter samt kultur- og underholdningsmastodonten FNAC, der udover at sælge bøger, musik og DVD´er i et svimlende udvalg, også byder på fotoudstillinger, litteraturoplæsninger og koncerter.

Den tidlige tyrefægterarena har også skiftet stalde, slagtehal og lugten af dyreekskrementer ud med wellness-faciliteter, aromatiske spabade samt en udendørs løbebane, hvor man uforstyrret kan komme i form til shopping eller blot opgradere sin kondi uden at bekymre sig om trafik eller kantsten.

Trænger man bagefter til at fylde depoterne op ovenpå shopping, råder centret over adskillige fødevarebutikker som fx Macarons Enric Rosic (i kælderen), der er Spaniens første butik specialiseret i frisklavet makaroni, og som også sælger lækre søde sager.     

Som prikken over i'et rummer det 30.000 m2 store etablissement desuden et udsigtstårn med flotte views over det meste af Barcelona - ikke mindst bjerget Montjuïc og det nærliggende trafikknudepunkt Plaza de España.

Shopping i mindeværdig arkitektur


Grunden til at man har bevaret den oprindelige bygning, er ikke så meget en nostalgisk tanke til den hedengangne tyrefægter-kultur, men pga. arenaens helt særlige arkitektur, som i over 100 år har været emblematisk for byen.

Den runde bygning, der formmæssigt taler samme sprog som rundkørslen på Plaza de España, er opført i 1900 i en karakteristisk neo-mudejar stil, der er bevaret originalt som kontrast til det moderne indre i glas og stål.

Stilen er en hyldest til mudéjar-arkitekturen, som er opkaldt efter de arabiske håndværkere, der forblev i Spanien efter de kristne generobrede Den Iberiske Halvø i 1492. De benyttede materialer, de kristne på det tidspunkt ikke beherskede, som mursten, keramik, gips og dekorerede træflader.    

Men som tyrefægtningen er og bliver den arabiske arkitektur en fremmed fugl i Catalonien. Mens maurerne bed sig fast i 700 år andre steder på Den Iberiske Halvø, holdt de nemlig kun stand i godt 80 år i det nordlige Catalonien, hvor frankerkongen Karl den Store oprettede en effektiv stødpudezonen imod dem. På samme måde som man i det moderne Catalonien i dag har oprettet en stødpudezone mod tyrefægtning, som mange catalanere anser for en usmagelig ærkespansk tradition.

Åbningstider: Mandag-lørdag kl. 10-22.

Las Arenas 

Gran Via de les Corts Catalanes
373-385
08015 BarcelonaEr du ikke udmattet endnu? Jamen, så fortsæt din shopping i Barcelonas andre fristende butikker. Se mere om vores udvalgte favoritter her.

Område: 
Oplevelser: